• slide011
  • slide01
  • slide010
  • slide015
  • slide013
  • slide014

Κεφαλονιά

aristotelisapartments04Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου και βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Λευκάδα, Ζάκυνθο και απέναντι από τον Κορινθιακό κόλπο. Οι πρασινογάλαζες θάλασσες, οι χρυσές αμμουδιές, οι πανέμορφες παραλίες, τα μοναδικά σπήλαια, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ιστορικά μνημεία, τα παραδοσιακά χωριά με την γραφικότητα και την αρχοντιά του ένδοξου παρελθόντος της, θα αποτελέσουν το ονειρικό σκηνικό των διακοπών σας στο νησί της Κεφαλονιάς. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, διασκέδαση και ηρεμία, παράδοση και ιστορία.

Στο νησί βρίσκεται η μεγάλη και ορεινή οροσειρά του Αίνου ή του Μεγάλου Βουνού, η οποία αποτελεί την συνέχεια των οροσειρών της Πίνδου. Το όρος Αίνος προσφέρει μοναδική μαγευτική θέα στις πεδιάδες του νησιού, στα όμορφα γραφικά χωριά και στην γαλάζια θάλασσα του Ιονίου Πελάγους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σπήλαια του νησιού, όπως τα βαραθρώδη Μελισσάνη, Αγκαλάκι, Αγίων Θεόδωρων, Ζερβάτη, η Σπηλιά Δρογκαράτη, το σπήλαιο Σάκκου κ.ά. Η παραλία Μύρτος στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη Ελληνική θάλασσα. Επανειλημμένα έχει χαρακτηριστεί ως η ωραιότερη παραλία της Μεσογείου και έχει περιληφθεί στον κατάλογο των ωραιότερων παραλιών του πλανήτη. Στη δυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στην Παλική μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις παραλίες των Πετανών και της Πλατιάς Άμμου. Αξίζει επίσης κάποιος να επισκεφθεί τη μυστηριώδη περιοχή Καταβόθρες, στο Αργοστόλι με το εντυπωσιακό φαινόμενο των νερών τους.

aristotelisapartments02Το 1953 ένας τρομερός σεισμός σχεδόν κατέστρεψε το νησί, αφήνοντας "όρθιο" μόνο το βορειότερο μέρος της νήσου, την χερσόνησο της Ερίσσου όπου και ο παραδοσιακός οικισμός του Φισκάρδου.

Ένας μεγάλος αριθμός τουριστών επισκέπτεται το νησί κάθε χρόνο. Οι επισκέπτες αυξήθηκαν από τη στιγμή που το βιβλίο "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι" έγινε ταινία 2001, η οποία γυρίστηκε στο νησί.

Στο νησί υπάρχουν δύο μεγάλα μοναστήρια. Το ένα είναι το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα Μηλιαπιδιάς, το οποίο βρίσκεται στο σημερινό δήμο Λειβαθούς και το άλλο βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στην κοινότητα Ομαλών και είναι αφιερωμένο στον προστάτη της νήσου Άγιο Γεράσιμο.

Ιδιαίτερο θρησκευτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση φιδιών κατά το Δεκαπενταύγουστο στα χωριά Αργίνια και Μαρκόπουλο του δήμου Ελειού – Πρόννων. Τα φιδάκια σύμφωνα με την παράδοση εμφανίζονται μόνο αυτές τις ημέρες με τη χάρη της Παναγίας. Τα δύο χωριά μαζεύουν τα άκακα αυτά φίδια και τα προσφέρουν για αφή στους πιστούς, στις εκκλησίες τους που είναι αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Από το νησί και συγκεκριμένα από το χωριό της Κοντογεννάδας στην Παλική, κατάγεται και ο γνωστός, από τις ανασκαφές στη Σαντορίνη, αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος. Έτερος παλαιότερος αρχαιολόγος καταγόμενος από την Κεφαλονιά,και συγκεκριμένα από τον Κοθρέα Ερίσσου ήταν ο Παναγής Καββαδίας, ανασκαφέας της Αρχαίας Επιδαύρου και άλλων σημαντικότατων ανασκαφών.

Η πολιτισμική φυσιογνωμία του νησιού σαφώς επηρεασμένη από τις συνεχείς κατακτήσεις και τις πληθυσμιακές αλλαγές, επηρεάστηκε κυρίως από την Δύση και ιδιαίτερα από την γειτονική Ιταλία.

Εκτός από το Αργοστόλι σημαντικές πόλεις και γραφικά χωριά με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον που αξίζει να αποτελέσουν σταθμοί στην διαμονή σας στο νησί είναι: τα χωριά της περιοχής Εικοσίμια, ο Έλιος, οι Πρόννοι, η Σκάλα , το Ραζακλί, ο Πόρος, το Πυργί, τα Ομαλά, η Ερισσός, η Παλική χερσόνησο, το Φισκάρδο, η Σάμη και το νησάκι Δίας.

Οι παραλίες του νησιού μοναδικές, γοητευτικές με υπέροχες αμμουδιές με χρυσή, κόκκινη ή άσπρη άμμο, γαλάζια διάφανα ή πράσινο-σμαραγδί νερά με συντροφιά τις καταπράσινες πλαγιές και την θαλάσσια πνοή του Ιονίου πελάγους, θα σας μαγέψουν!

aristotelisapartments03Ενδεικτικά: Αντίσαμος, Τραπεζάκι, Μηνιές, Πόρος, Μύρτος, Ξι, Λέπεδα, Λουρδάς, Σκάλα, Φισκάρδο, Μέγας Λάκος, Πετανοί, Μακρύς/Πλατύς Γιαλός, Άβυθος, Αθέρας, Λαγκαδάκια, Πλατιά Άμμος, Δαφνούδι, Κατελειός, Καμίνια. Το νησί προσφέρεται για καλοκαιρινές και χειμωνιάτικες αποδράσεις έχοντας ως συντροφιά τις φυσικές ομορφιές του και τους καλόκαρδους κάτοικους του.

Πηγή: wikipedia.org